Welke schaatsen adviseren wij?

Als je net begint met schaatsen, kun je het beste lage noren kopen. Klapschaatsen hoeven niet, maar mogen wel. Koop gerenommeerde schaatsmerken als EVO, Viking of Raps en niet bijvoorbeeld Nijdam. Geen combinoren, maar leren schoenen, met voldoende steun en goed passend (en sterke veters). Koop schaatsen dus nooit te groot. Goede schaatsen kun je kopen bij Edward Hagen Sport of Bosch Sport. Bij het Liewegje in Haarlem kun je ook tweedehands schaatsen kopen. Zijn je voeten nog in de groei dan kun je er ook over denken om schaatsen te leasen. Dit kan bij Edward Hagen Sport of bij Engelbert Sport op de ijsbaan.

Om lekker te kunnen schaatsen moeten je schaatsijzers scherp zijn en een juiste ronding hebben (advies voor pupillen: een ronding van 22). Ronden laat je door een professional doen. Schaatsen slijpen kan je zelf doen of laten doen bij diezelfde professional. Als je het zelf wilt doen, dan heb je daar slijpspullen voor nodig. Schaatsen kopen, ronden en slijpen kun je laten doen bij:

En dan nu de praktijk:

Draag dunne sokken in je schaatsen. Veters bij de neus wat losser dan bovenop; je voeten moeten nog wel kunnen doorbloeden. Laat geen veters zwieren, daar kan je alleen maar in haken! Met schaatsbeschermers aan loop je naar het ijs. Loop nooit zonder beschermers door de kleedkamer, over de matten, rubbertegels of het hout. Hiervan worden je schaatsen bot. Loop niet met beschermers over het ijs, dan wordt het ijs vies en je kan lelijk uitglijden. Kijk hoe de anderen het oplossen en leer daarvan!
Na het schaatsen droog je je schaatsen netjes af met een handdoek en bewaar je ze in een andere handdoek. Niet je beschermers of de natte handdoek er weer omdoen. Die blijven heel lang vochtig en geven roestplekken op het ijzer met botte schaatsen als gevolg.


Website door Teuniz.nl