Kees Jonkie

Trainingen

Oefening baart kunst. Wil je goed leren schaatsen, dan betekent dit veel trainen. Dat doe je in de winter op de ijsbaan in Haarlem en in de zomer tijdens de conditietrainingen in Park Assumburg.

Wat verwachten wij van jou?

Eigenlijk is die vraag heel simpel te beantwoorden. Wij verwachten van jou dat je met veel plezier komt schaatsen en daar zorgen wij voor! Want als je plezier hebt in het schaatsen, dan zal je:

 • altijd aanwezig zijn op de training (en je tijdig afmelden bij je trainer als je echt niet kunt komen);
 • enthousiast aan de trainingen deelnemen:
 • hard willen trainen;
 • goed naar je trainer luisteren;
 • je zoveel mogelijk inschrijven voor wedstrijden;
 • het je trainer vertellen als er ‘iets’ is, of als je iets echt niet leuk vindt. Je trainer zal serieus naar je luisteren;
 • ervoor zorgen dat je altijd voldoende gekleed bent, in kleding waarin je soepel kunt bewegen;
 • ervoor zorgen dat je schaatsen scherp zijn, dus deze regelmatig laat slijpen;
 • vanzelf harder gaan schaatsen, zonder dat je er erg in hebt!

Schaatsen & kleding

Om goed te kunnen schaatsen heb je de juiste schaatsen en de juiste kleding nodig.

Ja, en dan nu eindelijk schaatsen!

Eet niet vlak voor de training. De training bestaat uit

 • inlopen,
 • schaatsen aantrekken,
 • schaatsen,
 • schaatsen uittrekken,
 • uitlopen en
 • daarna voldoende drinken.

Als je minimaal een kwartier vóór aanvang van de training aanwezig bent, heb je voldoende tijd om in te lopen. Inlopen en losmakende oefeningen (dezelfde die jullie in park Assumburg hebben geleerd) doe je altijd, ook al ben je een keertje aan de late kant. Vervolgens trek je zelf je schaatsen en handschoenen aan. Zorg ervoor dat je op tijd op het ijs staat. Dan kunnen we op tijd beginnen en hoeven we op niemand te wachten.

De training begint altijd met een paar rondjes inrijden en wat versnellingen. In de training wordt op techniek getraind en op uithoudingsvermogen, snelheid, starten, etc. We eindigen altijd met een paar rondjes rustig uitrijden. Na afloop droog je je schaatsen goed af en dan loop je nog even uit. En vergeet niet voldoende te drinken na de training en eventueel wat te eten.

Als je niet kunt komen trainen, dan meld je dit uiteraard tijdig bij je trainer(s).

Wie zijn de trainers?

Op het ijs staan de volgende trainers voor je klaar:

 • Astrid de Graaf
 • Roy Heine
 • Mirjam de Jong

Hoe kom ik de ijsbaan op?

Alle nieuwe leden krijgen in september een pasje. Bewaar dit pasje goed, want hiermee heb je op maandagavond op het eerste trainingsuur toegang tot de ijsbaan. Je krijgt maar één keer een pasje. Ben je je pasje kwijtgeraakt, dan moet je een nieuw pasje kopen bij de ijsbaan.

Wedstrijdabonnement en wedstrijdlicentie

Om mee te doen aan wedstrijden heb je een wedstrijdabonnement en een wedstrijdlicentie nodig. Een wedstrijdabonnement regel je via de ledensecretaris van onze ijsclub. Een wedstrijdlicentie vraag je aan bij de KNSB. Een wedstrijdlicentie is een jaar geldig vanaf het moment dat je de licentie hebt besteld. Hoe je een wedstrijdlicentie kunt aanvragen, vind je op: https://knsb.nl/algemeen/aanschaf-wedstrijdlicentie/

Wedstrijden & jeugdmarathons

Alle jeugdleden die op maandagavond schaatsen, rijden uiteindelijk wedstrijden. Je hoort van je trainer wanneer jij hier klaar voor bent. Wil je meer weten over het rijden van wedstrijden lees dan het Wedstrijdboekje langebaanschaatsen.
Lees meer over wedstrijden.

En dan zijn er ook nog de jeugdmarathons!
Lees meer over jeugdmarathons.

Je ouders in de jury?

Om wedstrijden te organiseren, zijn er veel vrijwilligers nodig. Bijvoorbeeld juryleden die handmatig de tijd klokken. Dit is niet ingewikkeld, iedereen kan het (leren). Juryleden vinden voor wedstrijden is altijd een probleem, maar paps en mams, wat is er nu mooier om de verrichtingen van je kroost vanuit een ‘skybox’ te kunnen beleven. Geef je dus op als vrijwilliger. Als we allemaal één of twee keer in de jury stappen, dan hebben we geen juryprobleem meer. U doet toch ook mee?? En helaas, zonder jury geen wedstrijden.

Nuttige links

Wedstrijdverslagen

Wil je zelf iets vertellen over een wedstrijd die jij en andere jeugdleden hebben gereden? Of heb je misschien een spannende wedstrijd gezien? Mail je verhaal naar duingoedhart@ziggo.nl en het komt op de site of in het clubblad.

Clubcertificaten & clubrecords

Clubcertificaten zijn bedoeld om pupillen en junioren C te stimuleren om wedstrijden te rijden. Je verdient een clubcertificaat als je sneller rijdt dan de tijd die bij jouw categorie bij een bepaalde afstand staat vermeld. De tijden die je moet rijden, kun je vinden op onze website. En als een clubcertificaat voor jou nog niet snel genoeg is, dan kun je proberen een clubrecord te rijden. Wil je weten wat de clubrecords zijn, kijk dan op onze website bij clubrecords.


Website door Teuniz.nl